:::: MENU ::::

Mantı sever misiniz? Peki ya Hıngal ?

Şöyle hakkı verilmiş kıymalı içiyle, ustalıkla açılmış yufkasıyla, üzerinde yoğurdu ve pul biberli sosuyla dumanı üstünde nefis bir mantının önünüze geldiğini bir düşünün. Nasıl? Kesinlikle iştah açıcı, hatta baştan çıkarıcı değil mi? Ya Hıngal’a ne dersiniz? Değerli dost Okan Sönmez, atalarının memleketinden gelen lezzetleri, güzel eşi Melike ile birlikte açtıkları mekanda bizlere sunuyor. Her ikisi de bu zamana kadar yaptıkları işlere bir süre ara verip, ata yadigarı tariflerle mutfaklarını konuklarına açmaya karar vermişler. Titizliklerini, özenlerini çok iyi bildiğim dostlarımın mekanını anlatmak istedim sizlere bugün. Mantıların şahı denen Hıngal, 8 bin yılık bir tarihin lezzetiymiş. Kafkaslar’da Rusya Federasyonu’na bağlı bir cumhuriyet olan Dağıstan’da Avarlar, Darginler,Kumuklar, Lezgiler, Çerkezler, Abhazlar, Nogaylar, Azeriler’in mutfağında yer alan Hıngal, benzer tarzlar ve isimlerle yapılmaktaymış. Örneğin bizde HINGAL’a biçiminden ve Avarca kökeninden dolayı “Kuş kuyruğu” da denirken; Hingal, Hinkal, Hıngel, Hingel, Hangel, Haluj, Kıbın, Kıpın, Mentaz, Psıhalve, Kurze, Hambal, Kazan Böreği vb. isimler de verilmekteymiş. İtalya’da Pierogi, Japonya’da ise Gyoza adıyla benzer türleri bulunmaktaymış. Elbette yapım tarzlarında ve iç harcında da değişiklikler görülüyormuş; örneğin kıymalı, kavurmalı, ısırganlı, patatesli, peynirli, tavuklu, sebzeli, cevizli, soğanlı, meyveli (erik – kiraz – vişne vb), balıklı çeşitleri suda haşlama – buharda + fırında pişirme – yağda kızartma şeklinde hazırlanıyormuş. Hıngal Mantı’da şimdilik kıymalı (normal ve çok acılı), patatesli, peynirli ve ıspanaklı çeşitleri, beyaz un – kepekli un seçenekleriyle sunuyorlar. Zaman içinde farklı lezzetler deneyeceklerini de ekliyorlar.Ev ortamı özeniyle hazırlanan, cebinizi yakmayacak fiyatlarla, özgün yemekleri tatmak için bir ara mutlaka Hıngal Mantı’ya uğrayın.
HINGAL MANTI
Kısıklı Meydanı No: 132 Çamlıca / Üsküdar – İstanbul
Tel: (0216) 326 4635 – 326 4638

Güncelleme: Henüz vegan mantıya başlamadılar ama zeytinyağlıları enfes 🙂 Eve servis de başlamış web sayfalarını mutlaka inceleyin  http://www.hingalmanti.com/


6 Comments

  • Mevlüde |

    Müge hanım merhaba ben Mevlüde siz dağıstanlı mısınız?Ben dağıstalıyım, hingal yaparım,çok da severim sitenizi görünce mail atmak istedim bununla ilgili yaptığınız bir iş var mı?cevap vermeniz dileğiyle şimdiden teşekkürler…

  • mu'rul avar yas |

    assalam aleyküm.. ben bir AVAR olarak hingkal çeşitlerini yazmak isterim. HİNGK avarcada hamur parçası manasına gelir. AL eki gelincede çoğul olur
    KARTUL HİNGKAL=PATATESLİ olanı
    HANATL HİNGKAL=ETLİ HİNGKAL
    ISSİ HİNGKAL= SÜTLE YAPILIR
    CAHHA HİNGKAL= SÜT VE SARIMSAKLA YAPILIR
    HONO HİNGKAL= YUMURTALI HİNGKAL
    GKİLDUN HİNGKAL= TAVUKLA YAPILIR.. (ÇEÇENLER CIRDINGIŞ DER) daha çok çeşit var PANK,PURŞINA,HONOTROJO, KOHHANÇED(SİZ KREP DİYORSUNUZ) , BERON, GOR….. ÇOK VAR DAHA AKLIMA GELMEYEN.. AMA HİNGKALLARIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ BOL SARIMSAKLI YAPILMASI… YANİ RAJİSİ BOL OLACAK…SAYGILARIMLA

  • aVaRMuRaT |

    Güzel tarif yapmışsınız.Resimlerde güzel paylaşımlar için teşekkürler.Bunları yaptıgınıza göre sizlerde kafkas kökenli olmalısınız dimi ?

  • cansu |

    Merhaba..ben erzurumdan yazıyorum…Biz de mantıya hıngel deriz…patatese de kartol:)Erzurum da bilindiği üzere azeri ve dagıstan kültürlerinden oluşmaktadır..mesela bizde tatar böregi de meşhurdur..hamur işi olarak..

  • metin vardı |

    Hingal,mantı bizim oranın değişile ğangel,hepsinin tadı başkadır.bizim ğangel hele bambaşkadır.biz ğangeli ceviz büyüklüğünde yaparız fındık büyüklüğünde soğanla baharatla yoğrulmuş kıyma,pişdikden sonra yanına bir kase yoğur,bir kase sarmısak,bir kase pul biberli yağ.enfes olur.şahsen ben ikişer ikişer batırırım çatala.)))mantı yani ğangel)bizim orda sadece kıyma ile yapılmaz değişik tatdlarda da yapıla bilir.örnek kıyma yerine kaz eti,patates püresi,çökelek.gibi malzemelerde kullanılır.ayrıca memleketimizde bir kaç çeşit mantı yani ğangel var.örnek:yaprak ğangeli,çerez ğangeli gibi.afiyet olsun yaprak ve çerez ğangelinin tarifi bir başka zamanda inş.)))

So, what do you think ?