:::: MENU ::::

Yakın geleceğin kabusu: Su kıtlığı

Bu yıl Blog Action Day konusu yakın gelecekte dünyayı tehdit eden Su Kıtlığı olarak belirlendi. 15 ekim günü milyonlarca blog yazarı bu konuya dikkat çekici yazılar yazıyor.  

Dünya üzerinde 1 MİLYAR insan temiz su bulamaz durumda. Kocamış dünyamızın en büyük sorunu, gelişmiş ülkelerin ezberletmeye çalıştığı gibi petrol kaynaklarının tükenmesi değil, temiz ve içilebilir su kaynaklarının kıtlığıdır.
Su kıtlığı ile ilgili haritaya baktığımızda, gördüklerimiz, ülkemiz açısından da pek parlak görünmese de, Afrika’nın genelini sarıp sarmalamış içilebilir su kıtlığı kadar korkunç değil. Henüz kaynakları iyice tüketmeden basit tedbirlerle kaynak kullanımlarımızı azaltabilir, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Yaşanan sıkıntının boyutunu anlayabilmek için linklerdeki fotoğraflara bakıp, videoları izlemeniz yeterli olacaktır.
Biraz da rakam paylaşmak isterim sizlerle;
-Afrikalı kadınlar, temiz su bulabilmek için yılda 40 milyar saat yürüyorlar. Bu uzun yürüyüşleri sırasında saldırıya ve tecavüze uğramalarının yanında, sırtlarında taşıdıkları 18 kilodan fazla ağırlık nedeniyle de, genç yaşlarda sırt ağrıları ve omurga sorunları yaşamaktalar.
-Her hafta 5 yaşın altında yaklaşık 38.000 çocuk, sağlıklı olmayan hayat şartları ve susuzluk nedeniyle ölmekte.
Buna karşılık bir de işin endüstriyel boyutuna bakalım;         
-Bir tek hamburger 24 litre suya mal olmakta, bu da demek oluyor ki sadece Avrupa kıtasında hamburger yiyen insanlar nedeniyle 19.9 milyon litre su harcanmakta. Bilgi linki
-Giydiğiniz yeni pamuklu tshirt için 1.5 litre, yeni jean pantalonunuz için de 6.8 litre su harcanmakta
-Heyecanla alınan iphone telefonlar için ise 40 MİLYON litreden fazla su harcanıyor.
Bütün bu ürkütücü rakamsal veriler yanında, su üzerinden savaşlar sürmekte, Darfur örneğinde olduğu gibi. Gelecek günlerde en büyük sorun petrol kıtlığı değil, kullanılabilir su kaynaklarının yitirilmesi olacak gibi görünüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca alınan bir karara göre temiz su ve sağlık koşullarının geliştirilmesi “insan hakları” kapsamında.
Bugünden başlayarak, basit kişisel önlemlerle gereksiz su tüketimini azaltabilir, çeşitli kaynaklara destek sağlayarak suya hasret insanlara yardım edebilirsiniz.

http://thewaterproject.org/how-to-give-clean-water.asp

http://www.charitywater.org/projects/projects.php
http://www.charitywater.org/blog/


4 Comments

  • Sadık KOCABAŞA |

    1960’larda ABD’de bir galon benzin $0,31 iken bugün $3,00 seviyesindedir. Su kaynakları da azalacak ve kartellerin eline düşecektir. O zaman belkide para ile bile su alamayacağız. Bugünde temkinli su kullanmak zor değil.
    Su kullanmak demek sadece suyu az kullanmak değildir. Az deterjan kullanmak da bir önlemdir. Bir damla deterjan litrelerce suyu kirletebiliyor.
    Teşekkürler paylaşım için Müge Hanım.

  • bahanur |

    Sevgili Müge Cerman,

    Yazmış olduğunuz blogları keyifle okumaktayım. Sosyal sorunlara eğilen insan sayımız çok az ve bu boşluğu doldurma misyonunu 19 yaşında üstlendim, fakat sizin bunu uzun zamandır yapmakta olduğunuzu görmek beni inanılmaz derecede mutlu etti.

    Dünya çözüm bekliyor ve hepimiz birer geçici üye olarak elimizden geleni yapmalıyız, bir yarınımız var diyebilmek için.

    Blogumu izlediğiniz için teşekkür ederim, onur duydum. Kaleminize sağlık,

    Bahanur (Daydreamer)

So, what do you think ?